KUMRU COĞRAFYASI
İlçemizin yüz ölçümü 35112 hektar olup yükseklik ( merkez ) 425 metredir. İklimi tipik Karadeniz iklimi, ortalama sıcaklığı 18 derecedir. Kış ayları genellikle yağmur ve kar yağışlıdır. İlçemiz Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yoğun bir şekilde yağmur; Aralık, Ocak ve Şubat ayları ise kar yağışlıdır. Kumru konum olarak Canik dağları arasından geçen Elekçi ırmağı vadisinde yerleşmiştir. Daha çok arazi nemli dağ ormanlarıyla kaplıdır. Ağaç çeşitleri arasında gürgen, karaağaç, meşe, kestane, ceviz ve yüksek kesimlerde iğne yapraklı ağaçlar yer alır. Azda olsa kayın ormanlarına rastlamak da mümkündür. İlçemiz Altınordu’ya ( Merkez ) 70 km, Fatsa’ya 33 km’dir. Doğusu; Korgan, Batısı; Akkuş Kuzeyi; Fatsa ve Ünye, Güneyi; Niksar İlçesi ile çevrilidir. Karadeniz dağ silsilesi Kumru’da da mevcuttur. Dağların yakınlarında bolca yayla mevcuttur.
SU KAYNAKLARI
Kumru ve Mahallelerinde arazi yapısı dağlık ve engebeli olduğu için irili ufaklı bir çok su kaynakları mevcuttur. Kumru ilçemizde kullanılan başlıca su kaynakları yaylalar civarındaki Pınaralan, Akkancık, Soğukpınar, Kırkkızlar, Boyacılı, Karacalar ve Çatılı su kaynaklarıdır. Bu kaynaklarda yaz ve kış su bulunup, bunların birleşmesi ile Elekçi Irmağı oluşur. Elekçi Irmağı su topluluğu konum olarak ilçe merkezinin ortasından geçmektedir. Bu sebeple şu anda şehir merkezinde beş köprü mevcuttur. Elekçi Irmağı Dağgüvezi Çatağı ( İslamdağ ) mevkiine geldiğinde Fatsa ilçe sınırlarından Karadeniz’e dökülür. Bu ırmağa Elekçi denilmesinin sebebi ise efsaneye göre ırmak mevkiinde çok eksilerde Elekçi denilen ve elek yapıp satan kavmin yaşaması, daha sonra bu yaşayan kavmin bir sel ile yok olmasıdır.
KUMRU’DA TARIM VE HAYVANCILIK
Toprakların yaklaşık %90’ı fındık ağaçları ile kaplıdır. %5’i tarıma elverişli olan ilçemizde toprağa dayalı tarım yok denecek kadar azdır. Fındıktan sonra yetişen başlıca tarım ürünleri mısır, patates, pancar, kabak ve fasulyedir. Kumru ve köylerinde çayır ve mera alanları azdır. Yayla kesimlerinde çayır ve mera alanlarına biraz olsun rastlamak mümkündür. 1950’li yıllarda hayvancılık bugünkünden iki – üç kat fazla iken, fındık üretiminin hüküm sürmesiyle hayvancılık gerilemiştir. Bunun yanında arıcılık ve kümes hayvancılığı azda olsa yapılmaktadır.
KUMRU’DA EL SANATLARI
Kumru’da el sanatları denilince Güneycik Mahallemizde yaşayan Hayrullah Kerimmollaoğlu akla gelir. Hayrullah Kerimmollaoğlu’nu, Hayrullah Dayı tabiriyle ilçemizde el sanatları noktasında herkes tanır. Geçmişte ilçemizde esnaflık yapan Hayrullah Kerimmollaoğlu babasından öğrendiği el sanatını Güneycik Mahallesinde bulunan küçük atölyesinde sürdürmektedir. Hayrullah Kerimmollaoğlu Karadeniz Bölgesinde unutulmaya yüz tutmuş tarihi ve kültürel değerlerimizden ahşap oymacılığı alanında çalışmaları taktirle karşılanmakta olup, yaşayan insan hazinesi temsilcisi olarak sadece Ordu ve Kumru’yu değil Karadeniz Bölgesi’ni de temsil etmektedir.
KUMRU’YA ÖZGÜ MEŞHUR CEVİZ HELVASI
Fizme Mahallemizde cevizli helva yapımı ile tanınan Mehmet Karavelioğlu ailesinde kuşaktan kuşağa aktarılan cevizli helva yapma geleneğini oğluyla yaşatmaya devam etmektedir. Temel malzemesi üzüm pekmezi, yumurta akı ve ceviz olan helva, herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan üretilmektedir. Yöremize özgü helva Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından somut olmayan kültürel miras unsuru olarak İl ve Ulusal envanter kaydına alınmıştır.